Un obiect decorativ aparent „obișnuit”, dintr-o casă din Belgia, s-a dovedit a fi un artefact unic din Pompei, căutat de arheologii italieni timp de jumătate de secol
Doi cetățeni belgieni au fost șocați să descopere că un suvenir care decora holul casei lor de aproximativ 50 de ani era, de fapt, un artefact autentic din orașul italian Pompei, distrus acum aproape două mii de ani în urma erupției vulcanului Vezuviu.
Artefactul căutat de jumătate de secol
Raphael De Temmerman, în vârstă de 80 de ani, și fiul său, Geert De Temmerman, au povestit că în 1975 au vizitat Italia și, în timpul unei vizite în orașul Pompei, au fost abordați de un bărbat care le-a oferit să le vândă un suvenir: niște pietre sculptate reprezentând o scenă.
Scena din piatră a fost montată pe o scară în casa familiei lor din satul belgian Herzele și nu a fost acordată prea multă atenție până în acest an. Când Raphael De Temmerman se pregătea să se mute din casă, fiul său a decis să evalueze obiectul, spun sursele.
Specialiștii de la muzeul gallo-roman din Tongeren au inspectat scena din piatră, iar a doua zi familia a fost vizitată de polițiștii care au întocmit un raport. Tatăl și fiul au fost surprinși să afle că decorul scării era, de fapt, un artefact autentic din Pompei, furat acum 50 de ani și căutat de arheologii italieni încă de atunci.
Vezi și: Descoperire arheologică uimitoare: Megastructurile ascunse ale Epocii Bronzului din Europa FOTO
Geert De Temmerman a declarat că este un pic deplasat să se gândească că turiștii se uitau la o replică, în timp ce originalul era atârnat acolo tot acest timp. An Christiaens, viceprimarul pentru cultură din Tongeren, a declarat, de asemenea, că oficialii doresc ca artefactul să fie returnat în Italia.
Mai mult, Geert De Temmerman a spus că va coopera cu orice planuri vor concepe autoritățile pentru a restitui pietrele la Pompei, dar speră să primească o compensație financiară.
Ca referință, Pompeiul a fost distrus în anul 79 de erupția Muntelui Vezuviu, iar orașul este acum un sit arheologic protejat de UNESCO.
Vezi și: Descoperire arheologică fascinantă în Argeș: Mormântul preistoric, pe Autostrada Bucureşti-Piteşti